Lessen

Het doel van mijn lessen is altijd om het begrip en plezier tussen ruiter en paard te vergroten. Ik vind dat we van onze paarden moeten kunnen genieten, en dat dat wederzijds moet zijn. Ik geloof dat een paard graag wil doen wat wij van ze vragen, en nooit ‘nee’ zal zeggen tenzij het echt niet anders kan. Als hij wel ‘nee’ zegt dat kan dat zijn omdat 1: hij de vraag niet snapt, 2: hij het echt niet kan, of 3: hij geen reden heeft om ‘ja’ te zeggen. Daarbij is het dus ook belangrijk dat je paard ‘nee’ mag zeggen, en dat wij die ‘nee’ wel kunnen aflezen!

In mijn lessen staat communicatie altijd centraal, of we er nou naast staan, of erop zitten. Snapt het paard eigenlijk wel wat we van hem willen? Snappen wij wat we van ons paard willen en is het mogelijk voor het paard om het juiste antwoord op onze vragen te geven. Maar andersom moeten wij ook het paard leren lezen. Wat probeert het paard ons duidelijk te maken, en waarom gedraagt het zich zo?

We kunnen grondwerken om de relatie en communicatie te verbeteren. Gaan wandelen om die relatie op de proef te stellen, of een stap verder gaan naar het ‘werken aan de hand’ waarin we het paard gymnastiseren terwijl we er niet op zitten. Ook longeren komt aan bod, maar let op: dit is niet simpel het paard rondjes laten lopen, dit is communicatie en gymnastiek aan de enkele longe, zonder bijzetteugels.

Bij het rijden voegen we een hele moeilijke factor toe: Onszelf. En daar ligt eigenlijk al mijn focus bij het rijden: Op de ruiter. Als de ruiter namelijk niet in balans is, is het paard vooral bezig om de ruiter in balans op zijn rug te houden. Zodra we de balans van de ruiter verbeterd hebben, kunnen we aan de balans van het paard gaan werken en van daaruit kunnen we verder.

In mijn lessen zal je veel theorie horen. Ik vind het heel belangrijk dat we weten waarom we dingen doen. Waarom rijden we bijvoorbeeld op het ‘goede’ been licht? Wat is dat ‘goede’ been dan, en wat heeft het voor invloed op het paard als we op het ‘verkeerde’ been lichtrijden. Sommige lessen zullen dan ook meer voelen als hersengymnastiek dan als sport. Dat betekend ook dat mijn lessen niet langer duren dan een half uur. Meestal is dat voor zowel ruiter als paard wel genoeg (en korter komt ook wel voor!)
Mijn lessen zijn ontzettend persoonlijk en spelen in op de behoefte van de persoon. Voor sommige personen is het erg leerzaam om gewoon eens in de wei te kijken naar het gedrag van het paard, anderen hebben baat bij een wandel-les waar we gaan kijken hoe het paard en de begeleider zich op de weg gedragen. Anderen willen fanatiek aan de hand lessen, of rijden. In principe sta ik voor alles open, zolang het veilig gebeurd.

Mocht je interesse hebben in een les, neem dan gerust contact op. Ik geef elk weekend een dag les in de driehoek tussen Rotterdam, Den Haag en Hoek van Holland, daarnaast werk ik in West Brabant. Maar bij genoeg aanmeldingen wil ik ook wel iets verder rijden. Let wel op: Ik werk ook nog, dus de lessen zullen altijd op vrijdag of (het liefst) in het weekend plaatsvinden.